Şayet diş eksiği çok fazlaysa ve hastaya sistemik hastalıklar veya aşırı kemik kaybı gibi sorunlar dolayısı ile implant yapılamıyorsa veya üzerine sabit protez yapılabilecek sayıda implant yapılamıyorsa hareketli protezler yapılır. Protezlerin yapımı esas olarak amaca yöneliktir:

 

Diş Protezlerinde Fonksiyon

Protezlerin yapımı hastanın çiğneyebilmesini ve beslenebilmesini sağlar. Genellikle besinlerin iyi çiğnenmemesi sindirim rahatsızlıklarına neden olur.Çiğneyebilmek içinde diş gereklidir. Fakat çok uzun yıllar dişsiz kalmış ve protez yaptırmamış insanlar alveol kretleri ile çiğneyebildiklerini düşünmektedirler. Ancak bu durumda stomatognatik sistemde bazı patolojik olaylar ortaya çıkar. Sonuç olarak dengeli beslenebilmek için her türlü besinin alınması gerekir ve bunun içinde dişlere ve iyi çiğnemeye ihtiyac vardır.

Diş Protezinde Hastanın Estetiği

Estetik tarih boyunca fakat özellikle günümüzde çok önemli bir konudur. Dişsiz insanların başkaları tarafından görülmesi değil, kendilerinin aynaya bakması bile mental bir travma oluşturabilir. Bu nedenle protezlerin ikinci büyük amacı estetik kaynaklıdır.

Fonasyon

Seslerin oluşum mekanizmasında dişler , artikülatör organlardır. Dişlerin olmaması seslerin normal oluşmamasına ve anlaşılabilir konuşmamaya neden olur. Protezlerin yapımı ile bu durum düzeltilebilir . Fakat hatalı protez yapımı sonucu insanların kötü konuşmaları da görülebilir. Veya başlangıçtaki alışma döneminde belki bazı sesler bozuk telaffuz edilebilir. Ama genel olarak iyi yapılmış protezler hastanın düzgün ve anlaşılabilir konuşmasını sağlar. 

Dişsizlikten kaynaklanan psikolojik sorunlar

Dişleri olmayan bir insanın toplum içinde bulunması, insanlarla temas etmesi, kadın -erkek ilişkileri gibi ve buna benzer durumlar mental travmaya sebep olur ve kişileri aşağılık kompleksine düşürebilir. Dişlerin yapımı ile hasta kendine güvenini kazanır ve psikolojik acıdan sağlıklı bir hale gelir.

Dokuların devamlılığını ve bütünlüğü

Gerek yumuşak (mukoza) gerekse sert (kemik) dokuların sağlıklı olabilmeleri ve devamlılıklarını koruyabilmeleri için fonksiyonel basınç almaları gerekir. Basınç aralıklı ve kısa süreli olmalıdır.Böylece kan dolaşımı stimüle edilmiş ve kemik dokusunda da yeni kemik yapımı faaliyeti kamçılanmış olur. İşte bu nedenle protez yapım amaçlarından en önemlisi dokuların devamlılığını ve bütünlüğünü korumaktır. Bir protezin başarı veya başarısızlığı öncelikle teşhis ve bunu takiben tedavi planlamasına dayanır. Hastaları dikkatli bir şekilde muayene ederek gerekli bilgilerin toplanması, sorular sorarak isteklerinin belirlenmesi, eski protezi varsa nelerden memnun olmadığının anlaşılması, hastanın psikolojik durumunun gözlenmesi hekim için çok gerekli teşhis evresini oluştur. Hekim ancak bundan sonra tedavi planını saptar ve başarılı olmayacak noktaları daha önceden görebilir, vakanın prognozu hakkında bir karara varır.

Protetik tedavi seri bir imalat değil her hasta için ve her hastanın çeşitli özelliklerine göre düşünülüp planlanan kişiye özel bir tedavi şeklidir. Protezlerin yapımı klinik ve laboratuvar olarak çok çeşitli evreleri içerir. Protezler hastanın ağzındaki diş eksikliğine ve ihtiyacına göre değişik şekillerde yapılabilir. Tam protezlerin yanısıra, iskelet protezler, hassas bağlantılı protezler ve implant üstü protezler bulunmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dolgular
Amalgam Dolgu
Cene-Eklemi-Hastaliklari