Amalgam Dolgular

Amalgam gümüş, bakır gibi metallerin cıvayla karışımıdır. Amalgam dolgular ağızda uzun süre kalabilir ve diğer dolgulara göre ucuz ve yapım süresi daha kısadır. Fakat bu iyi özelliklerinin yanı sıra her bir amalgam dolgunun içinde yaklaşık olarak bir termometrenin içindeki kadar cıva vardır.

Ağız içindeki bütün metaller ve amalgamlar korozyona uğrar.Korozyon metallerin ağız içi sıvılarının, ısının ve besinlerin etkisiyle kimyasal ve elektrokimyasal etkilenmesine denir. Bu olay sonunda alaşımların fiziksel özellikleri ve dayanırlıkları etkilenir. Ağız ortamı korozyon için ideal bir ortamdır. Bunun sonucunda açığa metal iyonları çıkar, bunlarda solunum sonucu kana karışır. Diş amalgamlarının verdiği cıva diğer yollarla alınanların 6 kat fazlasıdır.(WHO 1991 Criteria 118) Her bir amalgam dolgu yaklaşık olarak günde 15 mcg. cıva açığa çıkarır. Cıva ağız yoluyla alındığında vücuttan 15 günde atılırken, solunum yoluyla alındığında yarılanma ömrü 18 yıldır.

Bu nedenle amalgam dolguların sökülmesi de özel şartlar gerektirir. Amalgamın ağız içinde dağılmaması ve solunmaması için özel şartlar oluşturulmalı, amalgamın vücuttan atılabilmesi için vitamin destekleri verilmeli, şelasyon (ağır metallerin vücuttan atılması)yapılmalı, nöralterapi yaparak amalgamın atılmasına yardımcı olunmalıdır. Çok kısa bir süre içinde 8–10 amalgamı değiştirmek vücutta cıva birikimini arttıracağından hastanın daha önce olmayan şikayetlere sahip olmasına neden olabilir. Bu nedenle amalgam söküm koşullarına sıkı sıkıya uyulması gerekmektedir.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgu, çürük dişi onarmak için diş renginde yapılan kompozit reçine (plastik) uygulamasıdır. Kompozit dolgular ultraviole ışıkla sertleştirilen polimer yapılı dolgulardır.Kompozit reçineler içerisinde silikon dioksit parçacıkları ihtiva eden plastik bir karışımdan meydana gelmektedir. Bu malzeme diş ile aynı renkte olduğu için beyaz dolgu olarak da adlandırlmaktadır. Önceleri yalnızca ön dişlerde kullanılmıştır. Ancak malzemenin günümüzde geliştirilmesiyle çiğneme basınçlarına dayanıklı ve daha az aşınan bir dolgu maddesi olarak arka dişlerde de başarılı olarak uygulanabilmektedirler.

Kompozit dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değişitirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler.

Porselen Dolgular

Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmını uzaklaştırdıktan sonra boş kalan bölgeyi IPS porselen inleyle kapatma işlemidir. Laboratuar ortamında, hazırlanan model üzerinde hazırlanan porselen dolgularda, estetiğin yanı sıra komşu dişlerle optimum düzeyde kontak sağlanmaktadır. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Aşınma ve büzülmeleri olmadığından ağızda uzun süre kalabilme özellikleri vardır.

Cam İonomer ve Cam Karbomer Dolgular(Köpek Balığı Dolgusu)

Köpekbalığı dişinin kimyasal formülü laboratuvarlarda çoğaltılmış ve formüle biyolojik olarak güvenli yüksek kalitede silika cam bileşenleri ilave edilmiştir. İlk yapılışlarında porselen ve kompozit dolgular kadar estetik görünmeseler de bir kaç ay içinde dişten ayırt edilmez bir renk almaktadırlar. Büyük dolgular için kırılganlıkları kompozit ve porselen dolgulardan daha fazla olmasına karşın Vücutla biouyumlulukları çok yüksek olduğundan tercih edilen dolgulardandır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Amalgam Dolgu
Gömük Dişler
Ortodonti