Çapraşık dişlerle ağız hijyeni sağlamak daha güçtür ve bu yüzden dişeti rahatsızlıkları ve çürükler daha kolay oluşur.Çapraşıklıkta ve eklem ilişkisi bozuk olduğunda çiğneme tam yapılamaz sindirim sisteminde bir takım problemler başlar. Hem sindirim sistemindeki problemler hemde çapraşık bölgelerin yeterince temizlenememesi dolayısıyla dişeti problemleri görülür.

Alt ve üst dişlerin birbiriyle tam uyumlu olmadığı durumlarda, estetik problemlerin yanı sıra ve daha da önemlisi çene eklemine veya tek bir dişe fazla yük gelerek ağrılı ve tedavisi zor problemlere yol açabilir. Çene eklemine binen fazla yük temporomandibuler eklem rahatsızlıklarına neden olur.Bu eklem aynı zamanda boyun ve kalça eklemiyle bağlantılı olduğundan ortodontik bozukluğu olan bireylerde boyun ve bel ağrıları sık görülür.

Özellikle sezeryanla doğan çocuklarda daha fazla görülmek üzere burun mukozası ve sinüslerin yeteri kadar gelişmemesi maksillanın da yeteri kadar gelişmesini önleyecektir. Bu durumda üst çene ileriye doğru büyüyecek ya da alt çeneye göre daha geride kalacaktır.

Nefes alması güçleşen çocuk başını öne doğru eğecek ya da ağzını açık tutacaktır. Her şekilde bu durum tam gelişim dönemindeki çocuğun postürünün yanlış gelişmesine neden olacaktır. Bu nedenle erken dönem (ergenlikten önce) yapılacak olan ortodontik tedavi çocuğun hem postürünü düzeltecek hem de daha rahat nefes alabilmesini sağlayacaktır.

Ortodontik tedavilerde bozukluğun durumuna ve tedavinin süresine göre seçilebilecek yöntemler bulunmaktadır. Braketlerle ortodontik tedavi Lingual ortodontik tedavi Plaklarla yapılan ortodontik tedavi 7-50 yaş arasında rahatlıkla ortodontik tedavi yapılabilir. 

Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.Ne kadar erken ortodontik tedaviye başlanırsa diş çekimi gerekliliği o kadar az olacak ve tedavi o kadar erken bitecektir. Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir.Yetişkin hastalarda porselen braket kullanılarak estetik kaygıları azaltılabilir.

Ortodontik Tedavide Kullanılan Araçlar

  1. SABİT ORTODONTİK APAREYLER: Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal yada porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.
  2. HAREKETLİ ORTODONTİK APAREYLER: Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Daha basit vakalarda uygulanırlar.
  3. ÇENE ORTOPEDİSİ: Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereyler kullanılır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.
  4. ORTOGNATİK CERRAHİ: Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur.
  5. INVISALIGN: Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek  olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.

Ortodontik Tedaviniz Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Braketler yiyecek ve bakteri plağının kolayca toplanmasına sebep olurlar. Bu yüzden ağız bakımı büyük önem taşır.

Temizlik

Orta yumuşaklıkta bir fırça kullanmak gerekir. Özel ortodontik fırçaların kullanılması da yararlı olur. Superfloss diş ipi kullanmak hijyenin tam sağlanması açısından büyük önem taşır. Ağız hijyeninizi sağlamak için size yardımcı olacak diğer bir yardımcı materyal ise interdental fırçadır. Ayrıca ağız gargaraları fırça ve diş ipinin yanında yardımcı olarak kullanılabilir, ama unutmayın ki asla fırça ve ipin görevini göremezler. 

Yeme İçme

Elma, havuç gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir. Yoksa braketlerin kırılmasına neden olabilirler. Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Karamel gibi yapışkan yiyecekler braketlere yapışıp hem çürümelere hem de braketlerin kırılmasına neden olabilir. Asitli içeceklerden kaçınmak gerekmektedir. Yiyecekleri ısararak değil, bıçakla küçük parçalara ayırarak tüketmeniz tavsiye edilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gömük Dişler
Dolgular
Kron-Köprü