Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemine köprü denilir. Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar.

Bunun sonucunda yandaki dişlerde diş eti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse komşu dişlerde boşluğa doğru eğilmeler ve uzama nedeniyle kayıplar olabilir. Eksik diş dolayısı ile tek taraflı çiğneme yapmak çene eklemi bozukluğuna neden olur. Kron ve köprüler kullanılan malzemenin çeşidine göre sınıflandırılırlar.

Metal Desteksız Full Porselen Kuronlar

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar.

Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal Desteksiz Ips Köprüler

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.

Metal Destekli Kuron ve Köprüler

Alt yapısının bir metalle desteklendiği restorasyonlardır. Metal alt yapılar kıymetli ve kıymetsiz metaller olarak ayrılırlar. Nikel esaslı kıymetsiz metaller maliyetlerinin ucuz olmasından dolayı ülkemizde yoğun olarak porselen-metal köprülerde kullanılmaktadır. Kıymetli metallerin ise içeriklerine göre renkleri değişir.

Altın veya titanyum içeren metaller gri renkte görünürken, zirkonyum tamamen beyaz renktedir ve bir metal görüntüsü vermez. Kıymetsiz metaller kıymetli metallere göre ağız ortamında korozyona daha fazla uğrarlar ve ağızda metal iyonlarının daha fazla açığa çıkmasına neden olurlar. Asidozu arttıran yiyecekler, asitli içecekler, ısı artışı korozyonu ve metal iyonunlarının açığa çıkmasını arttırır.

Kıymetli metaller korozyona daha dayanıklı olduklarından biouyumlulukları kıymetsiz metallerden daha üstündür. Renginin beyaz olması dolayısıylae estetik özelliği yüksek olan zirkon alt yapılı porselenler estetik diş hekimliğinin önemli unsurlarından olduğu gibi, sağlık açısından uygundur. Metal destekli bir kron yapmadan önce muhakkak surette metal hassasiyeti olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Protez
Cene-Eklemi-Hastaliklari
Ortodonti