Çürüklerle mücadele etmesinin en iyi yolu düzenli diş fırçası ve diş ipi kullanımıdır. Doğru diş fırçalamayı ve ip kullanmayı öğrenin. Her öğünden sonra dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin. Çürükler çoğu zaman temizlenmesi daha zor olan diş aralarında başlar. Çocuklarda kullanılan ve sealent denilen koruyucu cilalar da çürüğü engellemede önemli bir yer tutmaktadır.
Peki günde iki kez diş fırçaladığınız halde neden hala diş çürüğünüz oluyor?
Diyet çok önemlidir. Vücut ve ağız pH''ı değiştiğinde , bu ister asidiklik ister alkalılik durumu olsun ağız yumuşak ve sert dokuları etkilenir. Şekerli ve nişastalı yiyecekler, süt ve ürünleri, asidik içecekler vücudu fazla asidik yaparlarken proteinler ve yağlar ise fazla alkali yaparlar. Her iki durum da vücut için sorun oluşturur. Çürük ve dişeti hastalıklarına yol açar. Sebze ağırlı beslenmek ve beden ağırlığına göre günde 2-3 lt. su içmek dokuların sağlığının korunması ve toksinlerin atılabilmesi için hayati önemdedir.
Bu mukozanın üzerinde yaşayan doğal koruyucu bakterilerin artmasını, patojen bakterilerin azalmasını sağlar. Altı ayda bir dişhekiminize giderek dişlerinizi kontrol ettirin ve hekiminizin önerilerine harfiyen uyun.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Protez kullanımına alışmak biraz zaman alır. Bu süre yaklaşık 2 ay sürmektedir.
“Hasta ne kadar rahatsa diş hekimi de o kadar rahattır” inancı diş hekimleri arasında yaygındır.
Günlük hayatımızda defalarca farkında olmadan yutkunma, çiğneme, konuşma faaliyetlerinde bulunuruz.